Ettevõtte väärtused: mis need on ja miks on need olulised?

Oct 15, 2023

Ettevõtte väärtused on ettevõtte põhimõtted ja tõekspidamised, millest ettevõte lähtub oma tegevuses. Need määravad ettevõtte kultuuri, suhtumise klientidesse ja töötajatesse ning selle, kuidas ettevõte soovib oma tulusid kasutada.


Miks on ettevõtte väärtused olulised?


Ettevõtte väärtused on olulised mitmel põhjusel:

  • Need aitavad ettevõttel püsida õigel teel. Kui ettevõttel on selged väärtused, siis on neil lihtsam teha otsuseid, mis on kooskõlas nende põhimõtetega. See aitab ettevõttel vältida olukordi, kus nad tegutsevad oma väärtuste vastu.
  • Need aitavad ettevõttel luua tugeva kultuuri. Kui ettevõtte töötajad jagavad samu väärtusi, siis on neil lihtsam koos töötada ja saavutada ühise eesmärgi poole.
  • Need aitavad ettevõttel meelitada ligi ja hoida parimaid töötajaid. Töötajad soovivad töötada ettevõtete heaks, mis jagavad nende väärtusi.
  • Need aitavad ettevõttel luua usaldusväärseid suhteid klientidega. Kui kliendid näevad, et ettevõte jagab nende väärtusi, siis on nad tõenäolisemalt ettevõtte tooteid või teenuseid ostma.


Millised on head ettevõtte väärtused?


Head ettevõtte väärtused on:

  • Selged ja lühikesed. Väärtused peaksid olema piisavalt selged, et neid saaks kergesti mõista.
  • Kokkuvõtlikud. Väärtused peaksid olema piisavalt kokkuvõtlikud, et neid saaks meelde jätta.
  • Kujunevad ettevõtte tegevusest. Väärtused peaksid olema kooskõlas ettevõtte tegeliku tegevusega.


Kuidas määrata ettevõtte väärtused?


Ettevõtte väärtused peaksid olema kooskõlas ettevõtte missiooni ja eesmärkidega.


Väärtuste määramiseks on mitmeid erinevaid meetodeid, näiteks:

  • Töötajate ja juhtide kaasamine. Väärtuste määramiseks on oluline kaasata nii töötajaid kui ka juhte.
  • Turu-uuringud. Turu-uuringud võivad aidata ettevõttel mõista, millised väärtused on selle sihtrühmale olulised.
  • Siseanalüüs. Ettevõte võib teha siseanalüüsi, et mõista oma tugevusi ja nõrkusi.


Kuidas rakendada ettevõtte väärtusi?


Ettevõtte väärtused on ainult siis olulised, kui neid rakendatakse. Ettevõte peaks oma väärtusi kajastama oma tegevuses, strateegiates, toodetes ja teenustes.


Lisaks eelnevalt välja toodud mõtetele on oluline märkida, et ettevõtte väärtused võivad aja jooksul muutuda. See võib juhtuda näiteks siis, kui ettevõte kasvab või kui muutub selle sihtrühm. Oluline on, et ettevõtte väärtused oleksid kooskõlas ettevõtte tegevuse ja kultuuriga.


Samuti on oluline, et ettevõtte väärtused oleksid töötajatele ja klientidele nähtavad. Seda saab teha näiteks ettevõtte kodulehel, sotsiaalmeedias või ettevõtte tegevuses. Kui töötajad ja kliendid teavad, millised on ettevõtte väärtused, siis on nad tõenäolisemalt ettevõttega seotud.


Täiendavad mõtted:

  • Ettevõtte väärtused võivad olla ka sisemiseks inspiratsiooniks ja motivaatoriks. Kui töötajad saavad aru, miks ettevõte tegutseb teatud viisil, siis on nad tõenäolisemalt pühendunud oma tööle ja ettevõtte eesmärkidele.
  • Ettevõtte väärtused võivad aidata ettevõttel luua konkurentsieelise. Kui ettevõte on oma väärtustes selge ja järjekindel, siis võib see eristada teda konkurentidest ja luua usaldust klientide ja teiste huvirühmade seas.


Ettevõtte väärtused on oluline osa ettevõtte identiteedist. Need aitavad ettevõttel püsida õigel teel, luua tugeva kultuuri, meelitada ligi ja hoida parimaid töötajaid ning luua usaldusväärseid suhteid klientidega.