LATEST/HILJUTISED PRODUCTIVITY/TOOTLIKKUS TIPS & TRICKS/NIPID MUST READ/PEAB LUGEMA Employer/TÖÖANDJA

ETTEVÕTLUSHUVILISELE ALUSTAJALE

Oct 12, 2022

Üheksa korda mõõda, üks kord lõika!

vanasõna 

 

Kohustuslik soovitus, kuidas ettevõtlusega alustada

 

Äris saavutad õige hoo ja edu, kui teed omale ettevõtlust kavandades kõik olulised sammud kohe selgeks. Õpi teiste inimeste vigadest, kes on tormanud pea ees ettevõtet registreerima, ning tee vajalik ennetustöö äri sujuvaks alustamiseks meie abil ära. Sa ei ole üksi!

Hoiad käes praktilist juhendit ettevõtte asutamiseks ja edukaks käivitamiseks. Sinu ülesanne on leida kõigile küsimustele vastused ning pane kõik seisukohad ja otsused paberile kirja.

Õpi ennast tulevase ettevõtjana tundma ning ühtlasi saad pildi, milline on turul sinu loodava äri lähteasend ja väljavaade. Vormista kogu teave kindlasti kirjalikult, sest mälu võib alt vedada ning endale mõttes antud lubadusi on alati lihtsam murda.

 

 ENNE ÄRIREGISTRISSE SISENEMIST:

 

1.   Vasta ausalt, kas sul on kindel soov ettevõtlusega alustada?

 

2.     Kirjuta üles viis miksi ehk miks sa soovid ettevõtlusega tegeleda? Kirjuta vastused ehk viis põhjust pikemalt lahti.

 

3.   Millised on ettevõtjaks hakates sinu kõige suuremad hirmud

Kirjuta kõik hirmud ülesse ja hinda, kas need on tõelised või väljamõeldud. Juhul, kui sa ei leidnud oma hirmule selgitust või kuidas seda likvideerida, siis kirjuta [email protected] ning me leiame su küsimusele vastuse.

 

4.   Kirjelda paari lausega oma toodet või teenust. Kui toode pole valmis, sobib ka vaid kujutluspilt, sest oled alles eeltöö järgus.

 

5.   Analüüsi, kes sinu toodet või teenust vajaks, ja määra kindlaks oma peamine sihtgrupp.

 

6.   Leia vähemalt kaks tuttavat, kellele saad helistada, et küsida, kas neile pakuks sinu toode või teenus huvi. Pane kirja, kuidas neile oma toodet või teenust kirjeldad. Kirjuta ülesse ja jäta meelde edasine tegevusplaan: juhul, kui sinu tuttavatel huvi ei teki, pead kohe küsima, kas nad oskavad kedagi soovitada? Jaatava vastuse korral märgi nimed ja telefoninumbrid paberile ning helista nendele inimestele, esitades samu küsimusi. Pead jätkama, kuni oled kokku saanud vähemalt kaks tõeliselt huvitatut. Võimalusel paku neile oma toodet või teenust tasuta ning küsi tagasisidet või edasisoovitusi.

 

7.   Kui oled esimesed huvilised leidnud, mõtle oma ettevõttele nimi ja (võimalusel kujunda kohe ka sümboolika) ning hakka oma tuntust tõstma ehk ettevõttele nime tegema ehk seda brändima.

Sissejuhatuseks vasta kirjalikult paarile küsimusele.

-       Kui kujundad persoonibrändi, siis kes sa oled ja millist kuvandit soovid teistele esitleda? Kui lood ettevõtte, siis määratle selle üldkuvand.

-       Millise panuse soovid klientidele ja inimkonnale tervikuna oma toote ja teenusega anda?

 

Hakka kirjutama artikleid, alusta blogi või koosta tasuta jagamiseks lühike e-raamat. Saan sind nendes tegevustes juhendada , kui võtad [email protected] kaudu ühendust.

 

Jaga oma brändi kohta infot KÕIKIDES levinumates sotsiaalmeedia kanalites ja gruppides, sest see on tasuta ning nii kogud jälgijaid.

 

8.   Loo oma ettevõte paberil. Hinda ja analüüsi põhjalikult ettevõtte seitset põhiteemat:


Väärtused

Millised on sinu ettevõtte väärtused? Milliste väärtustega on sinu tulevased töötajad ja koostööpartnerid? Millist väärtust pakud kliendile? Otsi oma ettevõttele tabav moto või kreedo, mis seda kõike lühidalt kokku võtab.

Kommunikatsioon

Kogu ettevõtte suhtlus peab tuginema sinu ja su loodava ettevõtte väärtustele. Kirjuta juhisena lahti, millisena suhtlust klientide ja koostööpartnerite ning oma töötajatega näed? Milline on sinu ettevõtte igakordse sõnumi sisu?

Koosta näidiskirjad nii enda kui ka toote tutvustamiseks, päringutele vastamiseks, hinnapakkumisteks.

Loo oma ettevõttele kommunikatsioonijuhis, millest su ettevõtte töötajad tulevikus juhinduma hakkavad.

Eesmärgid, missioon ja visioon

Määratle, milline on sinu visioon oma ettevõttest ning mida soovid oma klientidele, koostööpartneritele ja töötajatele pakkuda (vt ka punkt 7 eespool). Kirjuta detailselt ülesse missioon ehk kuidas või mille abil sa oma visiooni saavutad.

Loo oma toote või teenuse kirjeldus täpsemalt, kui eelnevalt kirjeldasid.

Kirjuta esimeseks kolmeks tegevusaastaks (iga aasta kohta eraldi) ülesse oma loodava ettevõtte eesmärgid. Täpsusta nii rahalised (summa ja tähtaeg ehk finantsprognoos– vajadusel iga kalendrikuu kohta eraldi); koguselised (et täita rahalist eesmärki); asukohajärgsed (koht, kus soovid oma tooteid/teenuseid müüa) kui ka töötajate arvulised (kui palju töötajaid vajad, et oma rahalisi sihte täita) eesmärgid.

Kirjuta ülesse vajalikud ressursid ehk töövahendid, inimesed ja tehnoloogia, mida eesmärkide täitmiseks vajad.

Ettevõtte struktuur ja personalitöö

Pane paika, milline on kolmel esimesel tegevusaastal (iga aasta kohta eraldi) sinu loodava ettevõtte struktuur. Keda sa vajad ja mida need töötajad täpselt tegema hakkavad? Kuidas planeerid oma töötajatega tegeleda ehk milline on sinu personalitöö? Mida oma tulevastele töötajatele ettevõtte kaudu pakud?

Protsessid

Kirjuta kõik ettevõtte protsessid ja kaasnevad tegevused sammukaupa ülesse. Võid aluseks võtta eelnevalt kirja pandud struktuuri.

Näiteks kirjelda üksikasjalikult, protsessina, kuidas toimub kliendiga suhtlemine ; toote tootmine; teenuse pakkumine. Kirjelda müügiprotsesse ehk kogu tegevust, kuidas oma toodet müüd.

Kirjuta samm-sammult lahti oma turundustegevus; samuti kliendi tagasiside hankimine (nt rahuoluküsitlus), kaebuste käsitlemine jne.

Täpsusta kõiki tegevusi, mis on toote/teenuse turule pakkumiseks möödapääsmatud. Hiljem hoiad nii aega kokku, sest uutele töötajatele on kohe selge, mida keegi tegema peab.

Ressursid

Kirjuta ülesse, milliseid ressursse (rahalised, esemelised, oskused ja inimesed) kolmel esimesel aastal (iga aasta kohta eraldi) vajad. Sa võid vajada ruume kontorile ja tootmisele; seadmeid; tarkvara; kindlate ametikohtade täitmist, teatud oskusteavet, sõiduvahendeid transpordiks ja/või kaubaveoks jne.

Riskid

Koonda riskid paberile ja hinda neid. Millised asjaolud võivad sinu ettevõtte tegevuse peatada või katkestada? Milline on konkreetne lahendus ja tagavaraplaan?

Üks riske on näiteks majanduskeskkonna muutus – kas saad oma toodet või teenust kuluefektiivselt ümber kujundada?

Kas sul on töökeskkonna ja töötervishoiu teemad kaetud? Kas sul on läbi mõeldud kriisikommunikatsioon? Kui sul on kontor, kas sul on evakuatsiooniplaan ja töötajatele hädaolukordades tegutsemise plaan?

Kuidas lahendad äritegevuse jätkusuutlikkuse? Kas su toode või teenus või inimesed vajavad kindlustust? Kas sul on kõikide töötajate ja koostööpartneritega tööleping või muu kirjalik kokkulepe?

Täpsema info saamiseks loe SISEMISE KASVU SÜSTEEMI kohta ellemuuga.com/hub

 

 NÜÜD ÄRIREGISTRISSE JA TURULE !

 

1.   Registreeri oma ettevõte. Kõige mugavam on seda teha e-äriregistris.

Kui vajad ettevõtte registreerimisel abi- broneeri tasuta kõne minuga.

 

2.    Kui äriregister on sinu ettevõtte registreerimise kinnitanud, siis ava oma ettevõttele pangakonto.

 

3.   Valmista tootmise, valmistoodangu pakkumise või teenuse osutamise paigad ette. Kui selleks on vaja ruume, siis hangi need ja sisusta. Kui asud tööle kodukontoris, siis veendu, et sul on kõik vajalik olemas.

 

4.   Tee oma toode või teenus valmis (sõltuvalt ärivaldkonnast võib esimese tootepartii valmistamine vajada põhjalikumat tegelikku ettevalmistust).

 

5.   Asu oma toodet või teenust turundama ehk sihtgrupile müüma ja reklaamima. Selleks:

-       loo ettevõttele või kaubamärgile koduleht;

-       mõtle läbi meiliturunduse võimalus;

-       müügiettevõtte asutamisel ava e-pood;

-       kogu kodulehe kaudu huviliste kontaktandmeid;

-       mõtle läbi trükireklaami kaasamine – alusta visiitkaartidest/ flaieritest/ tootekataloogist, kleebistest;

-       jätka teiste tegevustega (artiklid, blogi), millega alustasid juba brändi kujundades;

-       ära unusta, et toote pakend on aktiivne reklaamikandja;

-       pea müügitööd tehes meeles, et inimesed ostavad inimestelt!

 

6.   Koosta nimekiri kuni sajast potentsiaalsest kliendist. Kui sul on varasemaid tutvusi vähe, siis otsi infot internetist.

Kui kliendid on ettevõtted, siis on võimalik kliendibaasi nii osta kui ka ise koostada. Ise koostamisel on kõige lihtsam kasutada ettevõtete infot portaalist neti.ee. Nimekirja koostamine on siis küll käsitöö, aga leiad potentsiaalsete klientide kohta palju avalikku infot ning saad tutvuda ka nende kodulehega.

 

Kui aga otsid eraisikust kliente, siis parim koht selleks on temaatilised sotsiaalmeedia platvormid, kus saad teha tasuta küsitlusi ja jagamismänge ning jagajate vahel auhindu välja loosida kui nad ennast sinu listi registreerivad.

 

7.   Vii läbi maksimaalselt 10 küsimusega turu-uuring, mille kaudu kogud oma potentsiaalse turu kohta vahetut infot. Küsitluse koostamiseks on internetis erinevaid platvorme, kuid ehedam on küsitlus läbi viia otsekontakti kaudu või helistades.

 

Koosta 20-sekundiline tutvustus enda ja 30-sekundiline küsitlus toote või teenuse kohta. Vali vastajad juba varem kirja pandud potentsiaalse kliendibaasi hulgast. Helista nad läbi. Vestluse lõpus proovi selgusele jõuda, kas kliendil tekkis küsitlusele vastates sinu toote või teenuse vastu päriselt huvi. Küsitlus ei tohi aega võtta rohkem kui viis minutit, sest see on aeg, mille inimesed on huvi korral valmis telefonikõnesse panustama.

 

Ole kliendiga suheldes viisakas ja entusiastlik ning samas varu kannatust.

Tea, et sinu müügi ja kliendi ostu vahele võib jääda 5–7 kokkupuudet ehk tõenäoliselt mitu kuud. Sa pead kliendi silme eest või kõrvust läbi jooksma 5–7 korda enne, kui ta sind märkab ja huvi üles näitab. Juhul kui võtad ühendust ajal, mil kliendil on konkreetne vajadus, annab ta sulle sellest teada ja sooritab hea pakkumise korral juba sinu käest ka ostu.


8.   Koosta oma ettevõttele turundusplaan, kuidas oma isikubrändi/kaubamärgi/toote/teenuse infot jagad. Erinevad turunduskanalid selleks on näiteks koduleht, sotsiaalmeedia konto, erinevad sotsiaalmeedia huvigrupid, meiliturundus, erialaliidud, ühendused, printreklaam ajakirjades või ajalehes, audio-videoreklaam raadios või TVs.).

 

Kasuta võimalusi turundustegevust mõõta. Jälgi statistikat (eelkõige kodulehe ja sotsiaalmeedia kontode analüütikat) ja tee arvutused, kui paljudeni on sinu info jõudnud ning millises kanalis peaksid oma äri ja ettevõtte toodet või teenust rohkem tutvustama.

 

9.   Koosta müügiplaan, milles tood välja oma ettevõtte rahalised eesmärgid:

-       Kes müüb;

-       Kas müük toimub meili teel, telefonitsi või otsekohtumistel;

-       Planeeri esmamüügi järeltöö (sest 80% ostudest tehakse järeltöö käigus ja tavaliselt viiendast kaheteistkümnenda kokkupuuteni).

-       Arvuta, kui palju pead tegema kõnesid, saatma meile või korraldama kohtumisi, et mingi konkreetne rahaline eesmärk täita; 

-       Kui oled osav juht, palkad müüki haldama kellegi teise 😊

 

„Mulle läheb Sinu edu korda!“ 

Elle


Kui vajad nõu ja jõuga abi – broneeri tasuta Zoomi-kõne ellemuuga.com/booking

Esimesed 30 minutit on tasuta!