LATEST/HILJUTISED PRODUCTIVITY/TOOTLIKKUS TIPS & TRICKS/NIPID MUST READ/PEAB LUGEMA

Kuidas olla teistest parem?

Dec 01, 2022

Inflatsioon, konkurents ja õnn määravad ettevõtte kulutused, kuid ettevõtja õnneks on ka konkurendid alati samas olukorras. Konkurentidest tuleb edu saavutamiseks eristuda ning kliendi mõtted tuleb juhtida hinnast eemale – muudele olulistele asjadele, sest pikaajalist konkurentsieelist hinnaga ei ole võimalik kunagi säilitada, kui erakorralise soodustusega ka ajutine eelis on saadud.

Konkurentsivõime on saavutatav pakutava teenuse ja empaatia kaudu, kui tunned oma klienti ja tema lahendusi vajavaid probleeme. Hoolivus on kindel konkurentsieelis.

Edukad inimesed on need, kes kujundavad omale harjumuse teha asju, mida enamikule inimestest teha ei meeldi – tegevust planeerida; töötada pikki tunde või väljaspool ametlikku tööaega; helistada potentsiaalselt vaenulikele ja ebaviisakatele inimestele;  järjepideva selgitustööga üle saada klientide vastuväidetest ja väärarusaamadest.

 

Teatud kaasasündinud või treenitud isikuomadused aitavad ettevõtjal oma eesmärkide poole kindlamalt liikuda. Millised need omadused on ning kuidas neid võimalusel arendada?

 

 

Ettevõtja kaheksa isikuomadust

 

Eesmärgistamisvõime

Eesmärkidega inimesed kasutavad eesmärkideta inimesi ära. Kui sa ei tea, kuhu lähed, siis on võimatu kohale jõuda. Selged ja kindlad eesmärgid on äris edu saavutamiseks hädavajalik siht, mille poole püüelda. Planeerimiseks tuleb võtta aega.

Tähtaegadega vahe-eesmärgid teevad ettevõtte üldeesmärgid palju paremini juhitavaks.

Levinud eesmärkide seadmise teooria (SMART) järgi peavad eesmärgid peavad olema:

• konkreetsed, et sa mitte ainult ei teaks, mida soovid saavutada, vaid ka teaksid, millal selle saavutad;

• mõõdetavad ning selleks peab olema süsteem või meetod, mille abil oma edusamme samm-sammult jälgida;

• saavutatavad ning oluline on teada, et mõnikord on selleks vaja lisapingutust.

• realistlikud, sest kui eesmärgid pole praktilised, pole nad ka seatavad ega saavutatavad.

• tähtajalised ehk eesmärgid peavad olema ajapiiranguga.

Keskendumisvõime

Edukaid inimesi iseloomustab arenenud keskendumisvõime. Ainult ainulaadse ande, erakordse võimekuse ja särava intelligentsiga pole eesmärkidele keskendumata ettevõtluses midagi peale hakata.

 

Ohverdusvõime

Määra hind, mida oled valmis edu saavutamiseks maksma. Seda tuleb maksta tuleb enne, kui saad hüvesid kasutada. Paljudel juhtudel nõuab see ohverdamist võib-olla pere arvelt ja see on raske, kuid konkurentide seas leidub alati keegi, kes on valmis ohvreid tooma. Teavitades oma lähedasi oma ettevõtte eesmärkidest ja vajalikest ohverdustest, on neil kergem olukorda taluda, mõista ning vajadusel toeks olla ja innustada.

Vastutusvõime

Võta omale alatiseks kreedo, et kõik sõltub minust ja ma olen oma ettevõtte eest täielikult vastutav. Vabandusi pole. Ka siis ja eriti siis, kui ettevõtte majandusolukord halveneb või kogetakse teistlaadi tagasilööke, on edu ettevõtja kohustus.

Pühendumisvõime

Pühendu oma edule täielikult. Ära lase millelgi end tagasi hoida. Võta endalt lubadus, et sul õnnestub ükskõik mis. Ära püüa korraga tegutseda kahes erinevas äris või kui siiski soovid sissetuleku suurendamiseks oma põhitegevusala kõrvale midagi muud võtta, siis otsi oma valdkonnaga sarnane tegevus (sealhulgas edasimüük või soovitamine). Siis ei pea sa mitut erinevat valdkonda juhtima hakkama ja samas on sul vajalikud teadmised juba olemas.

 

Panustamisvõime

Kui oled alati valmis tegema rohkem, kui selle eest tasu saad, saabub päev, mil sulle makstakse rohkem, kui sa tegelikult teed. Tiheda konkurentsiga turul eelise saamiseks pead pakkuma lisaväärtust, mis tekitab kliendis tunde, et ta tahab selle eest millegagi tasuda. Ehk kliendil tekib n-ö sisemine kohustus sulle vastuteenet osutada ning tasakaalustada saadud lisaväärtust uue ostu või edasisoovitusega.

Oskus aega planeerida

Edu saavutamiseks on vaja, et oskaksid oma aega suurepäraselt planeerida. Tõdemus, et aeg on raha, kehtib endiselt kui vana kuld. Väärtusta aega ning kasuta 24 tundi (mis ka konkurentidel ööpäevas on) targalt ja isekalt! Kui lased teistel end oma eesmärkidest eemale tõmmata, võtad alateadlikult seisukoha, et teiste eesmärgid on olulisemad kui sinu omad, ning raiskad omale vajalikku aega. Kui oled äris tõsiseltvõetav, siis on tähtaegadest kinnipidamine üks olulisemaid asju, mida kaitsta.

Sihikindlus

Öeldakse, et äri astub tagauksest välja kiiremini, kui esiuksest siseneb. Peaaegu iga äri on tsükliline. Arendada püsivust ja sihikindlust ning lõpuks hakkavad asjad soovitud suunas muutuma. Ära anna alla, kui on vaja tegutseda, ning ära kaota oma häid kliente!

 

Ettevõtja kuus arendatavat oskust

 Suhtlusoskus

Kõik inimesed on erinevad. Räägi kliendiga n-ö sama keelt ehk ela kaasa sellele, mida ta tunneb ja millega seotud on. Vajadusel kasuta slängi, viska nalja või ole rangelt ametlik ja konkreetne – peaasi, et klient tunneks ennast mugavalt. Siis mõistab ta infot, mida soovid talle edastada, kõige paremini. Ära kasuta liialdusi ega spetsiifilisi võõrsõnu. Oskus inimestega suhelda on arendatav.

 

Sihiteadlikkus

Püsi sihil! Hoia tegevusplaanist kinni! Kui tekib tagasilöök, siis analüüsi vigu ja korrigeeri tegevusplaani, sest eesmärk ei tohi muutuda. Kui eesmärki muudad, ei ole tegevusplaanist kasu. Korrektuurid olgu kiired. Aeg-ajalt teeme me kõik vigu. Eksimine pole probleem ... esimesel korral. Kui teed ikka ja jälle samu vigu nendest õppimata ega suuda eksimusi kiiresti parandada, võid ettevõtjana täielikult läbi kukkuda.

Analüüsioskus

Oska ettevõtjana sündmusi vajalikul määral ennetada ja neid kas vastavalt ära hoida või soodustada. Ilma ettenägelikkuseta või võimeta mõistliku täpsusega ennustada, mis lähiajal juhtub ning millised on tagajärjed, võib ettevõte kaotada oma konkurentsipositsiooni. Äri omanikuna tuleb kursis olla valdkonna muutuste, uute seaduste, maksude, ostutrendide ja muude teguritega, mis võivad kliente mõjutada. Tee kõik vajalik, et ise nende muudatustega toimetulemiseks valmistuda, ning ole kliendi silmis ekspert, kellega ta tunneb end koduselt. Siis paned ta endast sõltuma.

Juhtimisoskus

Juhtimine on võime kontroll enda kätte võtta ja teisi inimesi tegudele suunata. Tuleb olla eestvedaja! Kui töötad potentsiaalse kliendiga ning oled tuvastanud tema vajadused, on sinu ülesanne soovitada ning koostada talle hea ja toimiv ettepanek või tegevusplaan, mis aitab selle kliendi vajadusi rahuldada, sobib tema olukorra ja eelarvega. Klient ei pea sulle ütlema, mida ta tahab. Sina oled asjatundja, aga tema on tulnud sinu juurde abi ja nõu küsima. Ja kui lähened sellele professionaalsuse, kogemuste ja enesekindluse õige seguga, oled üllatunud, kui paljud inimesed võtavad sinu nõuandeid kuulda ja tulevad kaasa.

Veenmisoskus

Kui sul on pärast müüki endiselt klient, siis oled olnud hea müügimees, sest oled pakkunud kliendile uut väärtust, häid lahendusi, säästnud tema aega ja raha ning oled osanud talle konkurentidest paremini selgitada, et just sinu pakutav toode või teenus on parim. Kliendid peavad tundma end peale sinuga suhtlemist hästi ja tajuma, et on just suhelnud vaieldamatu asjatundjaga, kes neist ka tõeliselt hoolib. Lõpetatud müük parandab ka sinu enesetunnet, paneb oma tööd hindama ning muudab sind järgmiseks müügiks tõhusamaks. Sinu klient aga  on siis rohkem valmis teistele oma kogemusest rääkima ehk sind edasi soovitama. Inimesed reageerivad inimestele, keda nad austavad.

 

Tegutsemisvõime

Kestev ja kasvav edu äris või elus on pidev protsess. Mõned inimesed ütlevad, et teadmised on jõud. Aga teadmine ei ole jõud, kui seda ei rakendata. Ka spordiklubi liikmelisus ei too head enne, kui treeningprogramm on higisena läbitud. Ja pea meeles, et ettevõte on nagu Tallinna linn ... ta ei saa kunagi päris valmis.