LATEST/HILJUTISED PRODUCTIVITY/TOOTLIKKUS TIPS & TRICKS/NIPID MUST READ/PEAB LUGEMA

Mis on ettevõtlusdepressioon?

Mar 15, 2024

Kuidas seda ära tunda ja sellest edukalt väljuda.


„Sul on ettevõtlusdepressioon!“
„Ei, ei ole mul mingit depressiooni, ma olen lihtsalt väsinud. Tahaks juba jalad seinale ja oma aastaid tehtud töö vilju nautida, aga näe miski ei liigu ei edasi ega tagasi!“
Sarnane vestlus on mul olnud mitme ettevõtjaga. Keegi meist ei taha ju seda tunnistada, et mul on depressioon, eriti kui oled ise ettevõtja ja vastutad kõige ees kogu „saba ja sarvedega“. Sa ei saa lubada end lõdvaks lasta või aega maha võtta. Jah, sa võtad justkui tööst aja maha, aga siis leiad asendustegevusi, mis sinu vaimset tervist ja tegutsemistahet ei taasta.


Miks ma nimetan seisakuid ettevõtluses ettevõtlus-/tegutsemisdepressiooniks?

Esmalt, ükski ettevõtja ei taha tunnistada, et tal on depressioon (meeleolu ja teotahte langus, võimetuse tunne midagi muuta, tülpimus, usaldamatus töötajate suhtes).

Teisalt, ei ole valmidust oma äri arendamiseks (see tundub mõttetu ja sellega kaasneb teadmatus, pigem tahetakse ju seda võluretsepti kiirete muudatuste saamiseks).

Kolmandaks, otsitakse asendustegevusi (mikrojuhtimine, kõrvaliste teemadega tegelemine, mis ei puuduta äri) selle asemel, et võtta aeg maha ja teha analüüs, kuskohast olukord alguse sai ja millised tegurid seda võisid põhjustada.

Neljandaks, otsitakse välist tähelepanu (sa tahad rääkida kõigile, kui kehvasti sul läheb, et leida kaastunnet ja lohutust; või muutud sotsiaalselt aktiivseks liikmeks igas võimalikus grupis või kogukonnas, seda ka tähelepanu saamiseks. Tähelepanu ei ole äri mõttes vale kuni promod oma tooteid/teenuseid- kuid kui jagad seal oma kurba lugu endast, siis see äri ei toeta).

Viiendaks, käiakse järjepidevalt erinevate nõustajate juures arendusabi palumas, ise sellesse panustamata (ootuses, et nõustaja viibutab oma võlukepikest ja sinu äris lähevad asjad korda).


Kui tundsid enda eelnevates kirjeldustes ära, siis kohe jagan infot, kuidas sellest olukorrast välja tulla.


Alustuseks tuleb seda tunnistada, et jah, mul on tegutsemisdepressioon (teovõimetus 😊) ja mul on kasvõi kaks tunnust viiest, milles ma end ära tundsin.

Võta aeg maha. Puhka ja astu mõneks ajaks teemast välja (sel ajal ära võta lisakohustusi, ja kui sul neid on , siis teavita asjaosalisi ja katkesta mõneks ajaks ka nende täitmine)

Teadvusta, millised on olnud su asendustegevused, millega sa ennast petad, et mitte oma äriga tegeleda. Kuhu sa annad oma aja- selleks võib olla mingi huviringi liikmeks astumine, televiisori või nutiseadme ees aja veetmine- rohkem kui tund päevas, mentorgrupiga liitumine-kus sa justkui õpid, aga ellu ühtegi soovitust ei vii. Või ka mõtteviisi muutus- kus lubad endal mõtelda rusuvaid ja sulle negatiivse mõjuga mõtteid.

Kaardista (pane 15min täpsusega kirja) üks nädal oma tegevusi ja mõtteid- ja sa kohe hakkad nägema, kus ja millega sa oma aega täidad.

Tee analüüs (vajadusel kaasa teemateadlik nõustaja/konsultant, kes aitab sul analüüsi teha):

1. enda tervislik seisundi kohta- käi arsti juures ja lase teha üldine tervisekontroll koos testidega.

Kuulasin hiljuti Gary Brecka ettekannet depressioonist ja kaasaegsetest teaduslikest uuringutest, mille põhjal enamikel diagnoositud depressiooni põdevatel inimestel ei ole depressioon, vaid organismis serotoniini puudus (meie soolestik toodab sellest 90%). Serotoniini nimetatakse ka õnnehormooniks. Selle tootmisele kehas aitab kaasa füüsilise aktiivsuse tõstmine, päikese käes viibimine (ühe serotoniini tootmise aluseks on D3 vitamiini piisavus kehas ja seda vitamiini toodab meie keha ise), korrapärane uni, tervislik toitumine jne.
Meie oma Eesti arstid soovitavad depressiooni sümptomite ilmnemisel teha tervise analüüs- vaadata üle vitamiinide, mineraalide tasakaal kehas.
Tegele esmalt enda isikliku tervisega ja siis asu ettevõtte teemaga tegelema.

2. koosta hinnang ettevõtte hetkeseisundi kohta, et leida üles need põhjused, mis seisakut tekitasid. Kasuta ettevõtte seisundi hindamiseks näiteks SWOT analüüsi või konkreetse asjaolu kohta 5WHY meetodit juurpõhjuste leidmiseks.

SWOT analüüsi abil saad selgust, et koostada uus tegevusplaan äriga edasi liikumiseks.

Koosta tegevusplaan- kiireid vastuseid äri arendamisel ei ole, on vaid järjepidev tegevuste ellu viimine ning pidev õppimine ja enda ja meeskonna arendamine. Iga tegevus olgu kui verstapost edasi liikumisel. Ole paindlik, tee vajadusel tegevusplaanis muudatusi.

Tee otsus need sammud läbi teha ja teavita sellest oma meeskonda. Kaasa võimalikult palju oma inimesi, sest juht oled sina, aga sa ei pea kõike üksi tegema. Kõige hullem oleks see, kui peaksid ettevõtte uksed kinni panema. Õpi otsuseid tegema ja delegeerima tegevusi, mida keegi teine meeskonnast oskab ära teha, vabastamaks oma aega ja võimaldades meekonnaliikmel areneda.


Tunnista, teadvusta, analüüsi, tee plaan ja teosta!


Inglise keeles on ütlus: „ The magic you are looking for is in the work you are avoiding!“ Ehk maagia mida otsid, on sinu enda tegemata töös.


Ära anna käest oma enda elu ja äri arengut!


Kui vajad lisaabi, siis olen valmis sind aitama (broneeri esimene kohtumine tasuta - 30 minutit minuga ZOOMis SIIN)