LATEST/HILJUTISED PRODUCTIVITY/TOOTLIKKUS TIPS & TRICKS/NIPID MUST READ/PEAB LUGEMA Employer/TÖÖANDJA

Protsessid olgu selged nagu seebivesi, siis on inimesed targad.

Aug 22, 2022

Inimene on tark. Kui teema on tema jaoks põnev ja huvitav, siis leiab ta võimaluse selle endale selgeks teha. Enamasti on siiski vaja juhendada.

Teadmiste puuduses tekib inimesel hirm ja ta lõpetab mittevajalikul hetkel tegutsemise. Sellest ka läbikukkumine.

Mul oli võimalus kümmekond aastat tagasi külastada Ühendkuningriigis ühte mootorrattatehast. Näidati, kuidas mootorrattaid komplekteeritakse. Kogu tehas oli üks suur plats, kus liin jooksis sinka-vonka hoone keskel ja kus seinte ääres toimus pakendamine ja ladustamine. Tootmisliin oli üles ehitatud n-ö liikuva nagi süsteemis. Aeg oli loetud ja töö käis liikuva liini all. Töötajad pidid kõiki vaheldumisi paiknevaid rattamarke ja osi teadma, mida kindlas kohas oli vaja juurde lisada, ning kogu liini ülesehitus oli neile selgeks tehtud. Kõik teadsid, kust tootmisprotsess algas ja kuidas toimus enne pakendamist valminud ratta testimine. Töötajatele näidati suurt pilti ja samas nad teadsid väga täpselt, kuidas kellegi selle päeva töölõik on ette nähtud.

Sõites Tartust Tallinnasse, kujutad teekonda väga elavalt ette ning tead peast, kus sa Eestimaa kaardil parasjagu asud. Oled seda vahemaad elus juba palju kordi ju läbinud ning eksimisvõimalust pole. Sa ei saa läbi kukkuda, kui tead igat sammu ette ja näed tervikut.

Just hiljuti kuulsin ühes vestluses väga edukast müügimehest, kes vahetas töökohta ja põrus uues kohas täiega. Miks? Selgus, et ta oli oma varasemal töökohal tööandja protsessid ja müügikirjeldused pähe õppinud, teda oli n-ö treenitud ja ta oli harjutanud. Kuid uues kohas ei olnud müügitegevuse käsujada ette antud ning mees pidi selle ise välja nuputama. Ta põrus, sest polnud õppinud müügi üldisi põhimõtteid, ega seda, kuidas müügiprotsessid konkreetses ettevõttes üles ehitatakse. Et miks just nii ja mis on üldse selles ettevõtte kõige suurem eesmärk? Mehel jäi vajaka üldosast, mitte konkreetsest eriosast ehk toote müügist. Et varasemal töökohal olid asjad väga täpselt ette antud, näitab, et kui inimesele asjad selgeks tehakse, siis ta saab väga hästi hakkama ehk on oma positsioonil väga tark.

Tuntud laulusõnad ütlevad, et inimene õpib kogu elu ja sureb aga ikka lollina. Oma elukogemuse varal võin öelda, et tegelikult on inimene vägagi tark. Vahe tekib sellest, kas konkreetne teema inimest huvitab ning kas ta on selle kohta täpset infot saanud.

Kui palju me üritame koolides õpilasi õppima sundida ja kui palju meil on  riigis töötajaid, kes ei viitsi ega taha tööd teha. Tegelikult on sellise suhtumise taga huvi puudumine või ei saada vajalikku teavet kätte.

Erinevate ettevõtetega koostööd tehes ja tuginedes oma varasemale kogemusele – protsessikirjeldused paljudel väikeettevõtetel puuduvad (kui ei ole tegu just tootmisettevõte või frantsiisiettevõttega). Ja kui isegi  o n  protsessid kirjeldatud, siis on jäetud tegemata töötajate üldine juhendamine, et miks üldse protsesside kirjeldused ja ühtne tootmis- või teenindusstandard on loodud.


Tihti on nii, et kui uutele töötajatele selgitatakse tööülesandeid, noogutavad nad rõõmsalt kaasa ja-jaa, et selge nagu seebivesi. Kuid tegelikult n-ö käsi külge pannes, hakatakse mõtlema, et oot, kas ikka oli nii, nagu ma praegu teen? Uue töötaja kiirustav kinnitus, et kõik on selge nagu seebivesi, on kogenud personalijuhi jaoks selge märk, et kusagil on ikkagi mingi arusaamatus sees ja ees.

 Protsessid ettevõttes on nagu selle mootorrattatehase tootmisliin – üks liini osa peab tegema ühte asja, mis on ettevalmistus tegevuseks liini järgmises osas. Masin teab ju alati, mida teha tuleb, aga kas sinu ettevõtte töötajale on ka tema tööülesanded selgeks õpetatud? Kas oled teda täpselt juhendanud?

Kui ettevõttes on protsessid täpselt kirjeldatud ja neid on töötajatele selgitatud, siis töötegemine sujub ning tulemused on ettearvatavad.

Selleks, et protsesside kirjeldamisest oleks ettevõttes ka üldine kasu, siis on oluline seda kõikide töötajatega jagada ja õpetada ka neid suurt pilti nägema. Selgita oma töötajale, milline on tema osa tervikus ehk kuidas see mõjutab ettevõtte tulemusi.

Olles teadlikum, pole ka hirme, mis töötegemist takistaksid. Mida rohkem infot tegevuse kohta, seda targem on sinu töötaja! Kõik inimesed on targad, kui neid on vastavalt juhendatud.